Produkter
Oljemagasinet.se

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17
Sök bil
Produktväljare

E10-bränsletillsatser

Den 1 augusti 2021 ändras inblandningen av etanol i den 95-oktaniga bensinen. Mängden ökar från 5 % till 10 % och därav får bensinen namnet E10. (Transportstyrelsen). Etanol spelar en viktig roll för att minska trafikens klimatpåverkan och är idag det i särklass mest använda biodrivmedlet i världen. Som bränsle är etanol däremot torrt, det drar lätt åt sig vatten och ökar slitaget på rörliga delar i förbränningssystemet. För att förebygga dessa problem kan man använda särskilda bränsletillsatser. Följande tillsatser ger pumpar och ledningar/slangar extra smörjskydd samt driver ut vatten, de går dessutom utmärkt att använda regelbundet. 

Vanliga frågor om E10

Kan jag tanka min bil med E10?
Om din bensinbil är tillverkad 2011 eller senare kan den tankas med E10. Många bilar före 2011 kan också tankas med den nya bränslet. Uppskattningsvis kan E10 användas i 94 % av alla Sveriges bensinbilar.

Är E10 dyrare än E5?
Priset påverkas inte något nämnvärt. Etanol är dyrare att tillverka. Samtidigt beskattas E10 lägre än E5.

Är E10 bättre än E5?
E10 innehåller en högre mängd etanol vilket bidrar till en minskad klimatpåverkan. Etanolens torrhet leder däremot till ett ökat slitage på de rörliga delarna i ett fordons förbränningssystem.

Hur behåller jag ett högt smörjskydd i förbränningsystemet trots att E10 är torrare?
Det finns särskilda bränsletillsatser som hjälper till att smörja, rengöra och driva ut vatten ur förbränningssystemet. RISLONE är en känd tillverkare av sådana tillsatser.

Kommer E5 försvinna?
Inte helt. Det finns fortfarande bilar som rullar på våra vägar som drivs av E5. Däremot kommer allt färre drivmedelsstationer erbjuda bränslet.

Ökar bränsleförbrukningen av E10?
Ja. Eftersom E10 har cirka 1,8 % lägre energiinnehåll än E5 väntas bränsleförbrukningen öka med just 1,8 %.

Kan jag använda E10 i min MC eller moped?
Olika bränslen är godkända för olika tillverkare och modeller. Därför bör du kolla i din instruktionsbok eller prata med tillverkaren för att ta reda om E10 är godkänd för din MC eller moped.

Kan jag använda E10 i min båt?
E10 är godkänt för de flesta båtmotorer. Vissa äldre båtar måste däremot tankas med E5. Är du osäker bör du vända dig till tillverkaren.