Produkter
Oljemagasinet.se

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17
Sök bil

Snabbast på Time Attack - Jakten på den lägsta varvtiden

De som utövar den här tävlingsformen menar att de lever sitt liv ett varv i taget. Just då, i alla fall. De jagar hellre varvtider än kubbas mot varandra på banan om att komma först över mållinjen. Formatet kommer ursprungligen från Japan och deltagarna attackerar varvtiderna med stor ambition och vilja, och det är just så det heter, det kallas för Time Attack.
 
Full fokus inför ett race

Tävlingsformen har en fördel för de som vill börja med en rejsig tillvaro på racerbanan, men utan att riskera byta att plåt och färg med andra med- och mottävlare. Som att hela tiden köra en tidsträning, ett kval för ett race. Den som har pole efter dagen vinner helt enkelt tävlingen. Enkelt uttryckt, alltså.

I Sverige körs ett gäng olika klasser, och även ett par serier med olika arrangörer. Just den här arrangören vi besökte kör med klasserna Club Go, Club och Club Challenge där körs det med mer eller mindre preppade gatbilar, se’n kommer Pro för standardbetonade racerbilar, Pro Street för potenta supersportbilar och till sist Unlimited. Där är allt, som namnet antyder, tillåtet. Obegränsat. Men bilarna måste ändå ha en kaross och tak, formelbilar är inte tillåtet i TimeAttack. Än så länge, i alla fall.

Bröderna Wiborgs kompromisslösa monster på Mantorp Park

I Unlimited kör ett Göteborgsgäng med ett fullständigt kompromisslöst monster som har en enda uppgift; att ge sin förare möjligheten till en sinnessjukt snabb varvtid. Att vara snabbast av alla. Ett besök i bröderna Wiborgs garage ger en insikt om ambitioner och resultat. Här trängs inte bara rekordbilen som de har den snabbaste tiden för karossbil runt Mantorp Park med, det är kundbilar, egna projekt som väntar och egna projekt som ska vara ännu snabbare än rekordbilen. Det tar inte stopp, så att säga. Och ingen vindtunnel eller många fysiska tester på bana. Allt bygger på beräkningar, erfarenhet och kunskap. Och när de kommer till banan så funkar allt efter beräkningarna och grejorna går svinfort. Det är det som imponerar mest.

 

Ett avslutat race på banan
Erfarenhet och kunskap på såväl banan som i garaget
Höga påfrestningar på motorn kräver mororolja särskilt anpassad för påfrestanda förhållanden
 

Frågor och svar

 • Vad är Time Attack?

  Time Attack är en tävlingsform där deltagarna jagar varvtider.
 • Var kommer Time Attack från?

  Time Attack kommer från Japan.
 • Vad är fördelen med Time Attack?

  Time Attack har fördelen för de som vill börja med en rejsig tillvaro på racerbanan utan massa andra bilar på banan samtidigt, och därmed minska risken för skador på bilen.
 • Hur avgörs vinnaren i Time Attack?

  Vinnaren i Time Attack avgörs genom att den som har pole vid dagens slut vinner tävlingen.
 • Vilka klasser finns det i Time Attack i Sverige?

  I Sverige finns klasserna Club Go, Club, Club Challenge, Pro, Pro Street, och Unlimited.
 • Vad är Unlimited-klassen i Time Attack?

  Unlimited-klassen är där allt är tillåtet men bilarna måste ha en kaross och tak, formelbilar är inte tillåtna.