Produkter
Oljemagasinet.se

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17
Sök bil

Tvätta bilen som ett proffs: En utförlig guide steg för steg

Att ta hand om sin bil har förvandlats till en komplex vetenskap där en enkel tvätt inte längre räcker. Den snabbt växande marknaden för bilvårdsprodukter erbjuder en överväldigande mängd alternativ, vilket gör det svårt för fordonsägare att veta vilka produkter och metoder som är bäst. Bilvård har blivit mer än bara ett nöje för entusiaster - det är en nödvändig åtgärd för att bibehålla fordonets yttre skönhet och värde. I denna film presenterar vi en grundläggande guide till bilvård, från tvättning till polering och avancerade behandlingar. Så oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren entusiast, finns det något här för alla som vill ge sin bil den bästa möjliga vården.
 

Att tvätta sin bil idag innebär inte att man spolar av bilen med högtrycksspruta, schamponerar med en hink och svamp och spolar av igen. Medvetenheten och åsikterna om vad som är bra och dåligt och därmed alla produkter som sägs vara oumbärliga gör verkligen att den som vill vårda sitt fordons yttre lätt kan gå vilse i sin omsorg. För många har bilvårdstrenden blivit en vetenskap mer än ett nyttigt nöje. En nödvändigt ont, eller i alla fall en nödvändighet, för oss andra. Här följer en basinstruktion som enligt uppgift till undertecknad är det minsta man kan göra.

Spola av, spruta på skum så att bilen blir vit och låt ligga på, spola av igen, schamponera med en mikrofibervante (absolut inte en svamp och dessutom ha två hinkar med en slags sil i botten) och spola av. Att avsluta tvätten med att torka bilen med mjuka och rena mikrofiberhanddukar är också en bra idé, de gamla sämskskinnen är förpassade till den nya bilvårdens kyrkogård.

Att polera, vaxa, och lackförsegla är nästa vetenskap. Och i det ingår också en sväng med lera som tar bort flygrost, tjära och andra beläggningar innan själva poleringen tar vid. Alla dessa moment har förstås grader av steg, individuella värderingar, olika medel och substanser. Behandlingen ska också helst göras varje år. Men i grova drag är det alltså så här våra bruksbilar enligt gängse norm bör behandlas. Och kliver vi upp några nivåer till entusiast- och utställningsbilar finns det egentligen ingen gräns för hur mycket substanser och förhöjande åtgärder som kan göras.

Det är inte utan att man funderar på att efter nästa behandling helfoliera bilen med en transparent folie som får sitta till bilen säljs. Fast det är ju inte gratis heller. Men väldigt bekvämt.

Avfettning
Skumtvätt
Skinande ren

 

Frågor och svar

  • Vad är de grundläggande stegen för att tvätta min bil som ett proffs?

    Applicera avfettning samt fälgrengöring, spola av, applicera skum, spola av, schamponera med en mikrofibervante, spola av bilen igen och avsluta med att torka med mjuka mikrofiberhanddukar.
  • Varför bör jag använda en mikrofibervante istället för en svamp vid tvätt?

    En mikrofibervante är skonsammare mot lacken och minskar risken för att skapa repor jämfört med en svamp.
  • Varför behöver jag två hinkar med sil i botten vid tvätt?

    Genom att ha en hink med rent vatten och en hink med schampo minskar du risken för att smuts och partiklar förs över till själva tvättsvampen.
  • Vilka fördelar har det att torka bilen med mikrofiberhanddukar istället för sämskskinn?

    Mikrofiberhanddukar absorberar effektivt vatten och är skonsamma mot lacken, medan sämskskinn tenderar att lämna repor och är mindre absorberande.
  • Hur ofta bör jag polera, vaxa och lackförsegla min bil?

    I allmänhet rekommenderas det att dessa behandlingar utförs årligen för att skydda och förbättra lackens finish.
  • Varför är det viktigt att använda lera för att ta bort beläggningar innan polering?

    Leran tar bort flygrost, tjära och andra beläggningar som inte har avlägsnats efter avfettning och tvätt, vilket ger en ren och glasliknande yta inför polering.
  • Vilka individuella värderingar och preferenser påverkar valen av produkter vid bilvård?

    Det kan vara personliga preferenser, budget, miljömedvetenhet eller rekommendationer från experter som påverkar valet av produkter och substanser.