Produkter
Oljemagasinet.se

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17
Sök bil

Varför ska man byta oljefilter?

Oljefiltret fungerar lite som motoroljans dörrvakt mot smutspartiklar - det stänger ute all smuts från oljan. Men ju mer smuts som stängs ute, ju svårare blir uppgiften med tiden, därför är det viktigt att byta oljefiltret med jämna mellanrum.

 

Låter man ett gammalt oljefilter sitta kvar skyndar man på motorns slitage och ökar chansen för skador. Sot och finare partiklar letar sig nämligen in i motorn regelbundet och det är oljefiltrets uppgift att fånga upp detta för att hindra att partiklarna färdas runt. Ett nytt och rent oljefilter i samband med oljebyte säkerställer att bilen får tillräcklig smörjning och ger oljan bästa möjliga förutsättningar att hålla motorns inre delar i gott skick, vilket bibehåller motorns prestanda och ökar livslängden.

Man ser tydligt skillnad på ett nytt oljefilter och ett använt oljefilter.

Vad händer om man inte byter oljefilter vid varje oljebyte?

 1. Oljan kan förorenas: Eftersom oljefiltret samlar upp smuts från motoroljan behövs det bytas ut med jämna mellanrum. Annars är risken att smutsen istället transporteras runt i motorn vilket kan leda till slitage.
 2. Skador kan uppstå på motorns delar: Förorenad olja kan orsaka skador på kritiska motordelar som vevlager, ventiler och cylinderväggar, eftersom oljan inte längre klarar att ge tillräcklig smörjning.
 3. Motorns prestanda kan minska: Om filtret inte fungerar effektivt kan det leda till minskad prestanda, eftersom den förorenade oljan inte längre kan ge det skydd och den nödvändiga smörjningen som krävs.
 4. Slitaget kan öka: Förorenad olja ger mindre effektiv smörjning som kan leda till snabbare slitage på motorn och dess delar, vilket kan leda till slitagerelaterade problem och kostsamma reparationer.

Att byta oljefilter regelbundet vid varje oljebyte och serviceintervall är en enkel och kostnadseffektiv åtgärd som kan bidra till en frisk bilmotor och förbättrad prestanda.

Frågor och Svar

 • Vad gör ett oljefilter?

  Ett oljefilter håller motoroljan ren och fri från partiklar och smuts och säkerställer därmed tillräcklig smörjning.
 • Varför är det viktigt att byta oljefilter?

  Ett fräscht oljefilter säkerställer effektiv smörjning och bibehåller motorns prestanda.
 • Vad händer om jag inte byter oljefilter?

  Om man inte byter oljefilter i tid kan det leda till förorenad olja och försämrat smörjskydd som kan ge ökat slitage, skador på motordelar och minskad prestanda.
 • Hur ofta ska jag byta oljefilter?

  Det rekommenderas att byta oljefilter i samband med varje oljebyte för att ge den nya motoroljan optimala förutsättningar.
 • Kan jag byta oljefilter själv?

  Ja, det är möjligt att byta oljefilter själv, det är ofta relativt enkelt men det kräver en viss kunskap och erfarenhet.
 • Hur vet jag vilket oljefilter som passar min bil?

  Du kan använda vår regnummersökning för att se vilket oljefilter som är godkänt för din bil.