Produkter
Oljemagasinet.se

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17

010 - 101 93 90

Alla vardagar 9 - 17
Sök bil

Oljebyte – En enkel guide om hur du byter olja

Att byta motorolja på bilen är inte så svårt som man kan tro. Med hjälp av några verktyg och våra instruktioner är det en ganska enkel uppgift. Känslan av att byta olja själv kan dessutom vara riktigt tillfredsställande. Inte minst med tanke på de tusenlappar man sparar genom att slippa gå till en verkstad.

 

Del 1. Produkterna

För att byta motorolja behöver du först och främst hitta rätt produkter till din bil. Alla bilar konstrueras olika. Därför passar olika delar till olika bilar. Hur vet du då vilka produkter du ska ha? Det enklaste sättet att ta reda på det är att söka med ditt regnummer.

Motorolja

Börja med att ta reda på hur mycket motorolja din bil behöver. Har du använt vår regnummersökning står detta vid 'Åtgång', strax under din bils informationsruta. Välj en av de rekommenderade oljorna, förslagsvis en av de tre vi valt ut.

Oljefilter

Till oljebytet behövs alltid ett nytt oljefilter. Efter du sökt med ditt regnummer kan du klicka dig vidare till kategorin Filter. Där presenteras de oljefilter som är godkända till din bil.

Oljeplugg och tätningsring

När du byter motorolja rekommenderas det att ersätta oljepluggen med tillhörande packning (en så kallad tätningsring). Betrakta detta som en billig försäkring från oljeläckage. Dessa produkter finner du inom kategorin Oljepluggar.

När du har produkterna som behövs för oljebytet är det dags att gå vidare till del två.


 

Del 2. Oljebytet

För att utföra ett komplett oljebyte behöver du följande produkter och verktyg:

  • Motorolja
  • Oljefilter
  • Oljeplugg med packning
  • Uppsamlingskärl
  • Eventuellt oljefilterverktyg
  • Eventuella servicehandskar

Steg 1.
Bege dig under bilen. Skruva loss den eventuella kåpan som täcker oljetråget. Använd ett lämpligt verktyg, t.ex. en spärrnyckel.

Steg 2.
Leta rätt på oljefiltret och skruva loss det. Ha ett uppsamlingskärl i närheten som du kan lägga filtret i (eftersom det ofta är söligt). Lossa första biten med hjälp av ett lämpligt verktyg. Skruva sen av filtret för hand.

Steg 3.
Leta rätt på oljepluggen och skruva loss den. Placera ett kärl under som oljan kan rinna ut. Lossa pluggen med hjälp av t.ex. en lednyckel och avsluta för hand. Bered dig på att oljan kommer ut med ett visst tryck när pluggen lossnat.

Steg 4.
Förbered det nya oljefiltret medans den gamla oljan rinner ut. Om du har ett insatsfilter ska du byta ut innehållet samt trä på en ny tätningsring. Har du ett skruvfilter ska endast tätningsringen bytas ut. Tänk på att smörja den nya tätningsringen lite.

Steg 5.
Skruva tillbaka det nya oljefiltret. Börja med att skruva för hand och dra åt med ditt verktyg i slutet.

Steg 6.
Ta fram den nya oljepluggen med tillhörande packning (förutsatt att det slutat rinna ur oljetråget). Trä packningen över pluggens skruv, torka av runt oljetråget och skruva sen fast oljepluggen. Dra åt i slutet med t.ex. en lednyckel.

Steg 7.
Skruva tillbaka den eventuella kåpan som täcker oljetråget.

Steg 8.
Dags att fylla på med ny motorolja. Öppna motorhuven, skruva loss oljelocket och sätt ner en tratt. Fyll på med motorolja och mät av med mätsticka tills rätt nivå är uppnådd.

Klart!